Sri Lankansk mad på dansk

Brug af opskrifterne

opskrifterne inddelt i 3 hovedkategorier:

Man sammensætter et måltid ved at vælge en ret fra hvert af de 3 afsnit.

Alle opskrifter er til 4 personer.

Til alle måltider serveres ris.

Sri lankansk mad er stærk mad, og chili indgår som en vigtig ingrediens i mange af opskrifterne. Hvis man ønsker maden mindre stærk, kan man fjerne frøene fra chilifrugterne, da frøene er den stærkeste del af frugten. Og husk at vaske fingrene godt efter at have rørt ved frisk chili. Det er absolut ikke rart at komme til at klø sig i øjnene med chili på fingrene.

Om Sri Lankansk mad

Interessen for asiatisk mad har været stor i de senere årtier. Indisk mad har været populær længe, men nu er også thailandske og andre asiatiske retter kommet med. I de sidste årtier har mange sri lankanere bosat sig i Danmark, og mange danskere kender Sri Lanka fra charterferier. På trods af dette findes der stadig ingen sri lankansk kogebog. Man kunne spørge, hvad skal man med en sri lankansk kogebog, når vi har alle de andre asiatiske kogebøger? Til det kan man svare, at sri lankansk madlavning har flere fællestræk med både indisk og thailandsk madlavning, men der er også meget store forskelle, som kunne gøre danskerne interesserede i denne specielle variant af asiatisk madlavning.

Følgende træk er karakteristiske for sri lankansk mad:

  1. Sri lankansk mad er afbalanceret i forhold til fem principper (madpyramiden)
  2. Sri lankansk mad har en helbredende effekt
  3. Sri lankansk mad er den mest krydrede mad i verden
  4. Sri lankansk mad er let at lave på trods af alle de ovenstående fakta

Sri lankansk mad er afbalanceret i forhold til fem principper

Sri lankansk mad har også fællestræk med vestlig ernæringslære, som så vidt jeg ved ikke går igen i andre former for asiatisk kogekunst. Det skal forstås sådan, at når man sammensætter et sri lankansk måltid, så skal det være afbalanceret i forhold til fem principper. Det er nemlig en gammel kulturel tradition på Sri Lanka at afbalancere maden i forhold til det, vi i vesten kender fra madpyramiden. Dvs. man skal have mest fra bunden, hvor brød, kartofler, pasta og ris befinder sig, og pyramiden anbefaler mindre, jo højere man kommer op i pyramiden. Disse principper gælder også, når man laver mad på Sri Lanka. Et eksempel herpå er fem ingredienser sammenstillet på følgende måde:

  1. Lette grønsager (spinat, kål, bønner)
  2. En salat (tomatsalat, agurkesalat, rødbedesalat, ananassalat, mangosalat)
  3. Kød, æg, fisk eller noget andet med protein
  4. En kulhydratrig grønsag (bønner, græskar, kartofler)
  5. ris

Sammensætningen af menuen er valgt ud fra princippet om, at man skal have lidt af hvert til ethvert måltid, dvs., man skal have noget grønt, noget friskt, noget stærkt og noget neutraliserende.

Sri lankansk mad har en helbredende effekt

Afbalanceringen af maden bruges også i forbindelse med velvære og livskvalitet. Mad er ikke bare noget man spiser. Den har også en helbredende effekt. Det kaldes det ayurvediske princip og er en gammel måde at behandle og forebygge sygdomme på. Man helbreder folk gennem den mad, og især de krydderier, de spiser, uden kunstige tilsætninger. Det er på denne baggrund, at maden skal sammensættes på en bestemt måde.

Sri lankansk mad er den mest krydrede mad i verden

Det ayurvediske princip kommer tydeligt til udtryk i måden man sammensætter krydderier og andre smagsfremkaldende ingredienser på, som for eksempel limefrugter, kokosmælk, citrongræs, ingefær, hvidløg og karryblade.

Maden er sund, nærende og forebyggende på grund af ovenstående principper.

Sri lankansk mad er let og hurtig at lave

Alle ingredienser til maden kan fås i danske butikker og der er ikke meget forberedelsestid. Den meste mad kan laves samme dag på under en time.